Viestinnän vuosikello

Kaipaisiko yhdistyksenne ideoita ja tukea viestintään? Ottakaa viestinnän vuosikello someviestinnän suunnittelun ja tehokkaan toteuttamisen avuksi! Vuosikello auttaa valmistautumaan vuoden mittaan tuleviin MLL:n omiin ja valtakunnallisiin erikoispäiviin ja tapahtumiin.

Vuosikellosta löytyy vinkkien lisäksi valmiita somekuvia ja -tekstejä, joita voi vapaasti käyttää sellaisenaan tai muokata juuri niin paljon kuin haluaa. Piirin valmiit somepohjat löytyvät Canvasta ja MLL:n yhteiset materiaalit Gredistä.

MLL:n toimintaan liittyvät

Perhekahvilat ovat suosittuja paikallisyhdistystoimintaa. Yhdistykset voivat halutessaan järjestää perhekahviloita milloin tahansa vuoden aikana.

Perhekahvila on avoin kohtaamispaikka alle kouluikäisten lasten vanhemmille. Toiminta on maksutonta ja ei vaadi etukäteen ilmoittautumista. Perhekahvilan yhteydessä järjestetään usein myös monenlaista perheille ja lapsille sopivaa tekemistä.

Yhdistyksen sosiaalisessa mediassa on hyvä mainostaa omaa toimintaa, tiedottaa mahdollisista aikataulumuutoksista sekä rekrytoida uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan! Alla olevista painikkeista löytyy erilaisia somekuvia, joita yhdistys voi hyödyntää.

Leikkipäivä on jokavuotinen leikin ja kiireettömään yhdessäolon teemaviikko. Vuonna 2024 teemaviikkoa vietetään viikolla 16 ja virallista Leikkipäivää lauantaina 20.4.2024. Yhdistykset voivat halutessaan järjestää omia Leikkipäivän tapahtumia milloin tahansa vuoden aikana. Tapahtumat kannattaa muistaa ilmoittaa myös Leikkipäivä.fi-sivuston tapahtumakalenteriin.

Leikkipäivää varten on tulossa alkuvuodesta valmiita materiaaleja!

Yhdistyksen kevätkokous tulee pitää viimeistään toukokuussa, ja sinne tulee kutsua kaikki jäsenet. Kokouksesta on ilmoitettava jäsenille vähintään viikkoa ennen, kirjallisesti, sähköisesti kotisivuilla, sähköpostitse tai alueella ilmestyvässä sanomalehdessä. Mitä useampi tapa on käytössä, sen paremmin kutsu tavoittaa! Lisäksi kannattaa myös muistaa julkaista asiasta myös somessa. Valmis somepohja löytyy Canvasta.

Kesä ja lomat aiheuttavat usein muutoksia yhdistyksen säännölliseen toimintaan. Perhekahviloiden ja peuhujen kesätauoista kannattaa viestiä hyvissä ajoin! Samalla kannattaa kertoa myös, jos yhdistyksellä on jotain muuta kesätoimintaa, kuten uimakouluja tai kesäleirejä.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.

Koulurauha julistetaan joka syksy, ja tapahtumaa voi seurata aina livenä Yle Areenasta.

Koulun aloittaminen on suuri ja jännittävä päivä niin lapselle kuin vanhemmillekin. MLL lähettää joka vuosi Hyvä alku koulutielle -kampanjan myötä perheille kotiin kirjeen, jolla vanhempia muistutetaan lapsen hyvinvoinnille tärkeistä asioista.

Yhdistyksen kannattaa huomioida koulujen alku myös omassa viestinnässään, esimerkiksi toivottavamalla ekaluokkalaisille hyvää koulunalkua ja muistuttamalla vanhempia MLL:n tukimateriaaleista.

Yhdistyksen kevätkokous tulee pitää viimeistään marraskuussa, ja sinne tulee kutsua kaikki jäsenet. Kokouksesta on ilmoitettava jäsenille vähintään viikkoa ennen, kirjallisesti, sähköisesti kotisivuilla, sähköpostitse tai alueella ilmestyvässä sanomalehdessä. Mitä useampi tapa on käytössä, sen paremmin kutsu tavoittaa! Lisäksi kannattaa myös muistaa julkaista asiasta myös somessa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on perustettu 4.10.1920. Yli satavuotiasta liittoa kannattaa muistaa onnitteluilla somessa, oheen voi liittää esimerkiksi linkin jäseneksi liittymiseen tai MLL:n historiapläjäykseen.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Lasten oikeuksien viikolla järjestetään yleensä runsaasti aiheeseen liittyviä tapahtumia, ja MLL on myös näissä mukana.

Yhdistyksen somessa viikon voi nostaa esille yleisesti, sekä jakaa MLL:n tapahtumia ja kannanottoja.

Hyvä Joulumieli on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhteinen keräys, jonka avulla lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille lahjakortteja jouluruuan hankkimiseen. Keräys kestää vuosittaina marraskuun puolesta välistä jouluaattoon asti.

Keräyksen viestintämateriaalit ovat vapaasti yhdistysten käytössä, ja ne löytyvät materiaalipankki Gredistä.

Leikkipäivä 2024

Alta löytyy monenlaista materiaalia Leikkipäivästä viestimiseen! Linkit vievät Canvan mallipohjiin, joiden avulla voitte helposti muokata itsellenne sopivat markkinointimateriaalit.

Muistattehan, että Leikkipäivän tapahtumiin voi myös kutsua Leikkipäivän FB-tilin rinnakkaisjärjestäjäksi ja saman tilin voi myös tägätä mukaan julkaisuihin! Lisäksi kannattaa käyttää häshtägiä #Leikkipäivä, niin julkaisut saavat paremmin yhteisnäkyvyyttä!

Kolme erilaista A4-julistetta Leikkipäivän markkinointia varten.

Kolme erilaista kansikuvaa Facebook-tapahtumaa varten. Riittää, kun lisäät oikean päivämäärän haluamaasi kuvaan!

Tulevasta leikkipäivästä ensimmäistä kertaa tiedottamisen voi tehdä huikeana somejulistuksena. Tätä varten löytyy kolme erilaista kuvapohjaa.

Somekuvia varten löytyy myös erilaisia Leikkipäivä-teemaisia yleispohjia, joita voi hyödyntää vapaasti kaikkeen Leikkipäivään liittyvään viestintään.

Tapahtumasta kannattaa muistaa pistää myös viime hetken muistutus ennen itse H-hetkeä! Tähänkin löytyy valmiit pohjat.

Onnistuneen tapahtuman jälkeen on myös kiva kiittää kaikkia osallistuneita ja yhteistyötahoja. Kiitospostaukseen voi liittää esimerkiksi tapahtumassa otettuja kuvia!

Instagramin ja Facebookin tarinoilla on helppo ja hauska muistutella tulevasta tapahtumasta. Canva-pohjiin on koottu muutamia hauskoja ideoita someseuraajien aktivointiin leikkimielisten tarina-julkaisujen avulla.

MLL:n ylläpitämästä Leikkipankista poimittuja leikkejä on kiva julkaista someen Leikkipäivän yhteydessä, vaikka virallista tapahtumaa ei olisikaan tulossa. Leikin tärkeydestä voi siis muistutella muutenkin. Valmiisiin pohjiin on koottu muutamia hauskoja leikkejä.

Yleiset päivät

Uusi vuosi on hyvä aloittaa iloisilla uudenvuoden toivotuksilla. Samalla voi esimerkiksi muistuttaa koska joulutauolle jääneet toiminnat jatkuvat, tai kevään tulevista tapahtumista. Valmis toivotuskuva löytyy Canvasta.

Laskiainen on kevättalven kohokohta pulkkamäkineen ja laskiaspullineen. Nappaa alta valmiit somepohjat käyttöönne!

Ystävänpäivänä erilaisten tapahtumien lisäksi viestintään voi nostaa esimerkiksi MLL:n Kaveritoiminnan tai Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan.

Naistenpäivä on yksi maaliskuun tärkeistä päivistä muistaa! Maaliskuu on myös MLL:n Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan kampanjakuukausi, Välittämisen maaliskuu. Kampanjaan liittyen löytyykin valmis somepohja myös naistenpäivää varten. Se on vapaasti myös yhdistysten käytössä!

Maaliskuun lopussa vietetään rasisminvastaista viikkoa, joka haastaa kaikki tunnistamaan rasismia ja syrjintää, sekä toimimaan sitä vastaan. Yhdistyksenne voi osallistua viikkoon esimerkiksi jakamalla piirin tai SPR:n materiaaleja.

Toivota seuraajillesi hyvää pääsiäistä somessa ja muista mainita postauksessa, jos pääsiäisen pyhät aiheuttavat muutoksia esimerkiksi perhekahvilan aikatauluihin!

Aprillipäivän pilan voi toteuttaa myös somessa, kunhan muistat pitää jekut hyvän maun rajoissa! Hauskimpia piloja, ovat sellaiset joiden hoksaamiseen menee hetki, joten niiden miettimiseen ja valmisteluun kannattaa myös varata riittävästi yhteistä pohtimisaikaa.

Vappu on iloista ja hauskaa aikaa, jolloin voi hyvin järjestää tapahtumia omalla alueella! Nappaa alta valmiit somekuvat tapahtuman markkinointiin tai toivota seuraajille hauskaa vappua!

Äitienpäivä on hyvä hetki mainostaa omia äideille suunnattuja toimintoja, iltoja tai ryhmiä! Ennen äitienpäivää omaa toimintaa voi mainostaa ”Anna hetki äidille -lahjaksi” näkökulmalla.

Voit alta olevista somekuvista valita omaan yhdistykseen sopivan äitienpäivä-toivotuksen someen!

Perheiden teemapäivänän tarkoituksena on tuoda esille perheiden hyvinvointia ja merkitystä osana toimivan yhteiskunnan rakenteita. Teemapäivänä voi hyvin markkinoida esimerkiksi yhdistyksenne perheiden eteen tekemää työtä.

Lisäksi Varsinais-Suomen piiri palkitsee vuosittain Perheiden päivänä jonkun lapsiystävällisen ja perheiden eteen työtä tehneen toimijan.

Miina Sillanpään päivä 1. lokakuuta on myös kansalaisvaikuttamisen ja Järjestöjen päivä! Järjestöjen päivä on erinomainen hetki tuoda esille omaa toimintaa, tuoda tutuksia sitä kaikkea mitä järjestönä edistetään ja tuotetaan lapsiperheille. Päivä on myös yleisesti erinomainen jäsenhankinnan päivä!

Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain 5. joulukuuta. Päivä on erinomainen hetki kiittää yhdistyksen vapaaehtoisia yleisesti, tai erityisesti jotain ansioitunutta yksilöä tai ryhmää. Valmis yleinen somepohja löytyy Canvasta.

MLL:n yhdistyksissä tehdään valtavan tärkeää vapaaehtoistyötä, kiillottakaa rohkeasti myös omaa kilpeänne! Vapaaehtoisten päivänä voi hyvin siis myös muistuttaa, että yhdistystoiminta nojaa vapaaehtoisuuteen.


Ohjeita Canvan käytöön

Canvan perusteet haltuun -video

Valmiiden Canva-pohjien käyttäminen

  1. Klikkaa auki haluamasi pohja vuosikellosta
  2. Klikkaa ”Käytä uudessa suunnittelumallissa mallipohjaa”
  3. Canva tekee mallipohjasta uuden kopion vain sinulle, voit muokata sitä huoletta ja tehdä niin paljon muutoksia kuin haluat
  4. Muokkaa kaikki tarvittavat tekstit
  5. Vaihda tarvittaessa kuvat
  6. HUOM! Jos pohjassa on sille paikka, niin muista myös lisätä yhdistyksenne logo!
  7. Lataa somekuvat omalle laitteellesi klikkaamalla ”Jakaminen” ja sen jälkeen ”Lataa”
  8. Monisivuisessa pohjassa tarkista, että oikea sivu on valittuna kohdasta ”Valitse sivut”
  9. Klikkaa ”Lataa”. Tietokoneelle tallentaessa valitse sellainen paikka, josta löydät tiedoston myöhemmin!
  10. Valmista! Kuva on nyt laitteellasi valmiina jaettavaksi someen!