BLOGI: Voisipa jokainen lapsi ja nuori kokea olevansa tärkeä

Positiivisuuden vaikutus hyvinvointiin

Meillä kaikilla on iso tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea olevamme jollekin tärkeitä. Elämän ollessa raskasta, voi olla vaikeaa löytää voimia antaa lapselleen hänen tarvitsemaansa positiivista huomiota. Rahahuolet ja tulevaisuudenpelko hiipivät helposti ihon alle, jolloin kynnys ärsyyntyä mitä pienemmistäkin asioista madaltuu. Silloin kannattaa tietoisesti muuttaa tyyliään.

Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee viisi kertaa enemmän positiivisia viestejä kuin negatiivisia voidakseen hyvin. Eli jokainen kerta, kun torut, kiellät tai sanot jotakin negatiivista, pyri sanomaan tai tekemään vähintään viisi kertaa jotakin positiivista samaa henkilöä kohtaan. Kierrettä voi myös muuttaa sanomalla vähemmän kielteisiä asioita. Pysähdy ja pohdi, onko pakko jankuttaa jokaisesta asiasta joka sinua harmittaa?  Tätä kannattaa harjoitella muidenkin kuin lastensa kanssa.

Moni ajattelee, että rakkautta näytetään antamalla tai järjestämällä jotakin todella hienoa toiselle. Tämä koskee niin parisuhteita kuin koko perhettä. Juuri nyt moni perhe tuskailee sen kanssa, ettei ole varaa tarjota lapsilleen mitään huikeita kesäkokemuksia. Mutta rakkautta voi ja kannattaa näyttää monilla muilla tavoilla kuin rahalla hankituilla elämyksillä ja niitäkin löytyy erihintaisia. Hyviä vinkkejä saa esimerkiksi meidän kokoamastamme Kesätekemistä pikkurahalla -koonnista.

Heittäydy mukaan lasten maailmaan

Pienten lasten kanssa ei oikeasti tarvita mitään kalliita kokemuksia tehdäkseen hienoja muistoja. Aikuisten heittäytyminen mukaan lasten maailmaan riittää vallan mainiosti. Oma piha tai joku lähipuisto toimii hyvin. Muistan, kuinka lapsena arvostin itse kaikkein eniten sitä, kun aikuiset leikkivät tosissaan esimerkiksi kymmenen tikkua laudalla kanssani. Silloin ajattelin, että itse aikuisena leikkisin paljon lasteni kanssa. Omat lapseni halusivat myös todella mielellään leikkiä tällaisia pihaleikkejä aikuisten kanssa, ja olin usein aivan turhan nihkeä ja pysyin vain hiljaa piilossani lukemassa sähköposteja kännykästä enkä juossut tosissani ympäri pihaa. Onneksi lasten isä juoksi sitäkin enemmän.

Lasten varttuessa leikkien vaativuustasokin nousee ja meidän paras kesäleikki keksintömme oli Raunistula-suunnistus. Jokainen perheenjäsen sai kirjoittaa ylös vinkkejä kolmesta eri paikasta Raunistulassa ja sitten meidän piti kaikkien käydä ottamassa valokuvia näistä paikoista ja nopein voitti. Vahvimpien piti juosta koko ajan ja heikoksi itsensä arvioivat saivat käyttää osittain polkupyörää.

Mitä vanhemmaksi nuoret tulevat he kuitenkin kaipaavat enemmän yhteenkuulumista kavereiden kanssa. Teini-ikäisten perheessä taloudellinen tukala tilanne voi siksi tuntua vielä vaikeammalta. Porukan tehdessä jotakin mikä maksaa, harmittaa jäädä ulkopuoliseksi. Teinien kanssa voi jo hyvin tehdä yhteistä budjettia koko kesäksi. Ensin arvioidaan mikä on kesän kokonaisbudjetti perheen rientoihin. Sitten kaikki voivat kertoa toiveistaan tärkeysjärjestyksessä. Näin voidaan porukalla pohtia mikä mahtuu budjettiin ja mikä ei ja harjoitellaan vaikeiden päätösten tekemistä. Lisäksi omien mahdollisten kesätienestien käyttöä opitaan suunnittelemaan.

Olisi myös hienoa, jos teinien vanhemmat voisivat pitää yhteyttä niin, että porukalla katsotaan mihin olisi kiva kaikkien päästä mukaan ilman että rahaa kuluu aivan liian paljon. Perheissä, joissa on paljon rahaa käyttää nuorten rientoihin, on usein vähemmän yhteistä aikaa ja sitä halutan kompensoida antamalla kaikkea mitä nuoret pyytävät. Mutta perheen nuorten elämä ei parane sillä, että saavat kaikkea kallista mitä pyytävät. Ymmärrys siitä, ettei kaikilla ole varaa eikä tarvitsekaan olla varaa, on paljon tärkeämpi oppi elämää varten.

Kirjoittaja