Perhekummitoiminta

Tule mukaan perhekummiksi!

Tulisitko avuksi perheelle?

Haluatko antaa aikaasi lapsiperheelle, joka kokee tarvitsevansa arkeen piristystä, tukea ja aikuista juttuseuraa? Mannerheimin Lastensuojeluliitto kouluttaa vapaaehtoisia perhekummeja lapsiperheille. Olisitko sinä yksi heistä?

Milloin perhekummia tarvitaan?

Perhekummi voi olla avuksi esimerkiksi kun..

• perheen sukulaiset tai ystävät asuvat kaukana
  • perhe kaipaa vahvistusta vanhemmuuteen (esim. nuoret vanhemmat)
  • perheeseen odotetaan tai siihen on syntynyt ensimmäinen lapsi
  • vanhemmat kokevat itsensä yksinäisiksi tai väsyneiksi
  • perheen elämäntilanne tuo mukanaan haasteita vanhemmuuteen tai parisuhteeseen (esim. toisen vanhemman matkatyö)

Miten käytännössä?

Perhekummin ja perheen suhteen lähtökohtana on vapaaehtoinen ja tasavertainen kumppanuus. Perhe voi hakea perhekummia itse tai esimerkiksi terveydenhoitajan ohjaamana.

Perhe ja perhekummi sopivat yhdessä MLL:n ohjaajan kanssa suhteen kestosta ja tavoitteista, jotka lähtevät aina perheen tarpeista.

Perhekummi ja perhe tapaavat 2-3 kertaa kuukaudessa, muutaman tunnin ajan.

MLL:n ohjaaja on taustatukena koko suhteen ajan ja järjestää perhekummeille säännöllisiä tapaamisia.

Mitä perhekummi tekee?

Perhekummin tehtävänä on tukea vanhemmuutta. Vapaaehtoinen perhekummi kulkee perheen rinnalla arjessa, olematta kuitenkaan lastenhoitaja, kodinhoitaja, terapeutti tai muu ammattilainen.

Perhekummi keskustelee, kuuntelee ja on mukana perheen tavallisissa puuhissa. Tapaaminen voi olla perheen kotona tai yhdessä voidaan mennä vaikkapa vaunulenkille, leikkipuistoon tai ruokakauppaan.

Sovinko minä perhekummiksi?

Jos olet luotettava, auttamisesta kiinnostunut ja valmis sitoutumaan noin vuodeksi, voit sopia perhekummiksi.

MLL pyytää kaikki kiinnostuneet haastatteluun, jota ennen kiinnostuneet osallistuvat tukihenkilökoulutukseen (20h). Lisäksi perhekummit saavat MLL:lta säännöllistä koulutusta.

MLL:n perhekummilta edellytetään sitoutumista vapaaehtoistoiminnan eettisin periaatteisiin, joiden mukaan vapaaehtoinen toimii aikuisen roolissa, vapaaehtoistoiminta ei korvaa ammattilaisen työtä ja vapaaehtoinen on vaitiolovelvollinen.

Perhekummeiksi koulutetaan tukihenkilökoulutuksissa

Ilmoittautumislomake syksyn tukihenkilökoulutuksiin täällä.

Vapaaehtoistoiminnan vastaava
Katja Tamminen