Palkka.fi ohjeet

Ohje Palkka.fi palkanlaskentaohjelman käyttöön

Valitse kirjaudu -> Kotitalous palkanlaskenta
Voit kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla palvelu ohjaa sinut täyttämään työnantajatiedot kohtaan Omat tiedot.
Kohdassa 2 Työeläkevakuutukset valitse vaihtoehto Olen tilapäinen työnantaja. Kohdassa 3 Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen tiedot valitse vaihtoehto Minulla ei ole vakuutusvelvollisuutta (jos maksat palkkoja alle 1 300€/vuodessa). Lopuksi hyväksy tiedot.

Jos sama lastenhoitaja ei ole käynyt teillä aikaisemmin, lisää uuden työntekijän tiedot Etusivulta kohdasta Lisää uusi työntekijä.

• Tarvitset tähän hoitajan osoitetiedot ja henkilötunnuksen.

Seuraavaksi kirjataan tiedot työsuhteesta. Jos maksat samalle työntekijälle vähemmän kuin 1 500 euroa vuodessa, ei ennakkopidätystä tarvitse periä, eikä sairausvakuutusmaksua maksaa.

Seuraavaksi valitaan työntekijän vakuutukset. Työeläkevakuutuksen piiriin kuuluvat 17–67-vuotiaat hoitajat.

Seuraavaksi lisätään tiedot kotitalousvähennystä varten:

Hyväksy tiedot lopuksi.

Seuraavaksi valitse Etusivulta Laske uusi palkka. Valitse työntekijä, palkkakausi ja palkanmaksupäivä. Työnantaja- ja työntekijätiedot jäävät palveluun talteen, joten jos palkkaat saman hoitajan myöhemmin uudelleen, sinun tarvitsee vain täyttää tämä sivu seuraavalla hoitokerralla.

Seuraavaksi täytä palkanlaskentalomake: Lisää hoitotunnit puolen tunnin tarkkuudella Määrä-kohtaan ja yksikköhintaan hoitajan tuntipalkka. Ohjelma laskee automaattisesti tarvittavat vähennykset palkasta hoitajan iän ja työn keston mukaan. Alla esimerkkilaskelma yli 17-vuotiaan hoitajan 7 h:n työstä.

Tämän jälkeen sinua pyydetään valitsemaan työeläkeyhtiö jos työeläkeansion alaraja (62,88€/kk) ylittyy. Jos palkka jää alle rajan, voit silti halutessasi laittaa eläkemaksun perintään  jos tiedät, että raja ylittyy saman kuukauden aikana myöhemmin. Raja on hoitajakohtainen.

Tilapäisenä työnantaja voi järjestää työntekijän eläketurvan tekemättä työeläkevakuutussopimusta. Valitse haluamasi työeläkeyhtiö vakuutuslistalta. Valinta on voimassa kyseisen kuukauden ajan, ja TyEL-maksut muodostuvat valitsemaasi työeläkeyhtiöön.

Esikatsele palkkalaskelma ja hyväksy, jos tiedot ovat oikein.

Palkanlaskennan hyväksymisen jälkeen palvelu lähettää automaattisesti palkkatietoilmoituksen tulorekisteriin ja kotitalousvähennysilmoituksen Verohallintoon. Hyväksytystä palkanlaskennasta muodostuu palkkalaskelma, jonka voit lähettää sähköpostitse lastenhoitajalle. Maksa hoitajalle nettopalkka joko käteisellä tai tilille hoitajan läsnä ollessa.

Palkka.fi muodostaa palkasta laskettavat työnantajamaksut heti, kun palkkatietoilmoitus on lähetetty onnistuneesti tulorekisteriin. Työnantajamaksut näkyvät kohdassa Maksut, ja ne on maksettava verkkopankissasi eräpäivään mennessä Palkka.fi-palvelun viitteellä. Huomioi, että erillistä paperista laskua ei tule.

Palkka.fi muodostaa seuraavat maksut:

• Työeläkeyhtiölle maksettava työeläkemaksu (Kun työeläkeansion alaraja (62,88€/kk ylittyy, perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 25,85% palkasta)
  • Verohallinnolle maksettava ennakonpidätys- ja työnantajan sairausvakuutusmaksu (Kun perhe maksaa samalle hoitajalle yli 1 500€/vuosi)

Palkka.fi ei muodosta seuraavia maksuja:

• Työttömyysvakuutusmaksua (Kun maksat palkkoja yli 1 300 euroa vuodessa, saat laskun Työllisyysrahastolta. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,50%) että palkansaajan (1,50%) osuudet.)
  • Työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksua (Kun vuoden aikana maksat palkkoja yli 1 300 euroa, olet velvollinen ottamaan vakuutuksen vahinkovakuutusyhtiöstä)