Tukioppilastoimintaa koronan keskellä

MLL toi tukioppilastoiminnan Suomeen vuonna 1972 Yhdysvalloista. Nopeasti toiminta levisi koko Suomeen ja tällä hetkellä kattaa noin 90% maan kouluista. Varsinais-Suomessa tukioppilaita on 44:ssä koulussa eli vain paria koulua lukuun ottamatta koko alueella. Tukioppilaat valitaan vapaaehtoisista halukkaista yleensä hakemuksen ja haastattelun perusteella ja heillä on tukenaan tukioppilasohjaaja. Tukioppilaan ei tarvitse olla kympin oppilas, riittää, että hänellä on aito halu auttaa ja tukea vertaisiaan sekä rohkeutta olla oma itsensä. Tukioppilaiden tehtävät vaihtelevat koulusta riippuen, mutta kaikissa kouluissa tärkein tehtävä on auttaa uusia seiskoja sopeutumaan uuteen kouluun sekä ehkäistä kiusaamista. Tukarit voivat myös esimerkiksi pitää oppitunteja erilaisista aiheista, järjestää teemapäiviä ja tapahtumia koko koulun iloksi. Koulun koosta riippuen tukioppilaita on yleensä noin 8-40.

Tukioppilaat saavat tehtäväänsä koulutuksen, jonka voi vetää ohjaaja itse tai koulu voi ostaa sen MLL:lta. Koulutuksessa nuoret saavat hyvät valmiudet toimia tehtävässään. Koulutuksessa käsitellään mm. tutustumista, ryhmäytymistä, itsetuntemusta, kiusaamisen ehkäisemistä, oppitunnin ohjaamista sekä harjoitellaan leikkien ohjaamista.  Peruskoulutuksen jälkeen tukioppilaat voivat saada jatkokoulutuksia esimerkiksi kiusaamisesta, päihteistä, yhdenvertaisuudesta tai tunnetaidoista.

Suurin osa Varsinais-Suomen piirin koulutuksista järjestetään yön yli kestävänä leirinä, jotta nuoret ryhmäytyisivät parhaalla mahdollisella tavalla ja itse saisivat kokemuksen siitä, miten turvallisessa ryhmässä työskentely antaa ihmiselle mahdollisuuden aitoon vuorovaikutukseen ja sitä kautta myös oppimiseen. Kun luottaa ryhmänsä jäseniin on myös helpompi uskaltaa olla oma itsensä, kertoa mielipiteensä, eikä tarvitse pelätä epäonnistumisia. Tämän ymmärtäminen, on omasta mielestäni leirin tärkein oppi, koska toimiva tukioppilasryhmä vie samaa viestiä myös uusille seiskaluokille.

Keväällä 2019 korona pakotti myös tukioppilastoiminnan siirtymään pikaisella aikataululla digiaikaan. Etäkoulusta huolimatta piti seuraavan vuoden tukioppilaat saada koulutettua, joten koulutukset oli muokattava etänä pidettäviksi. Pienten alkukömmähdysten jälkeen sekä kouluttaja, että nuoret uskaltautuivat heittäytymään etäharjoituksiin ja lähes kaikki aiemmin sovitut koulutukset saatiin vedettyä. Viime syksynä päästiin muutamille leireillekin, mutta keväällä tilanne pakotti meidät taas muuttamaan suunnitelmia. Koulut joutuivat venymään monella tavalla ja koulutuksia järjestettiin, mitä erilaisimmissa paikoissa, kuten laskettelurinteessä, uimarannalla, leirikeskuksen pihalla ja urheilukentillä.

Koulut ja tukioppilaat ovat myös joutuneet poikkeusoloissa luopumaan monista totutuista teemapäivistä ja rutiineista, kuten kutosten livevierailuista ja luokkien yhteisistä juhlista ja monista teemapäivistä. Monet nuoret ovatkin kevään aikana sanoneet, miten arki on tuntunut tavallista raskaammalta, kun siitä on karsittu ”kaikki kiva”. Itse toivoisinkin, että me aikuiset muistaisimme, että samaan tapaan kuin itse tarvitsemme työn keskelle välillä jotain kivaa yhteistä tekemistä, niin samaan tapaan koulukin maistuu paremmalta, kun arjen keskelle saa jotain keventävää.

Keväälle 2021 mahtui kaikkiaan 22 koulutusta ja syksyllekin on jo 18 koulutusta sovittuna, jotka toivottavasti saadaan jo järjestää normaalisti. Jos yhdistyksellenne herää halu tehdä yhteistyötä oman kunnan tukioppilaiden kanssa tai haluatte tukea toimintaa esim. maksamalla koulutuksen, niin allekirjoittaneelta saa tarkempaa tietoa!

-Ina Vahalahti

Lisätietoa: