Kuntayhteistyö

MLL on varsinaissuomalaisten kuntien perhekeskustoiminnan kumppani. Toiminnan sisältö sovitaan aina erikseen neuvotteluissa ja sopimuspohjaisesti. Järjestämme kuntien kanssa yhteistyössä esimerkiksi avointa kohtaamispaikkatoimintaa, tukihenkilötoimintaa, vertaisryhmiä, nuorisotoimintaa, lastenhoitopalveluita tai muita erikseen kuntasopimuksessa sovittuja toimintoja.

MLL:n perhekeskustoimintaa toteutetaan sekä ammatillisesti että vapaaehtoistoimintana. Panostamme vapaaehtoistoiminnan ammatilliseen ohjaukseen, jonka avulla varmistetaan toiminnan jatkuvuus ja vahvistetaan vapaaehtoisten osaamista.

Työskentelemme tällä hetkellä aktiivisessa yhteistyössä jo 17 varsinaissuomalaisen kunnan kanssa (2018). MLL:n yhteistyökunnille tehtyjen kyselyiden tulosten perusteella (2013 ja 2015) yhteistyö kanssamme on suunnitelmallista ja sen ansiosta perheiden osallistumismahdollisuudet, vertaistuki ja kynnyksettömät kohtaamispaikat ovat lisääntyneet. Myös palveluiden käyttäjät ovat kokeneet saavansa voimavaroja ja vertaistukea MLL:n järjestämän toiminnan kautta (Perheiden hyvinvointipuntari, 2018).

Avoin kohtaamispaikkatoiminta osana perhekeskusta

MLL tarjoaa saavutettavia, lapsiperheiden avoimia kohtaamispaikkoja laajasti Varsinais-Suomessa. Kohtaamispaikat ovat alle kouluikäisten lasten perheille suunnattuja perhekahviloita, joissa vanhemmat tapaavat samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja lapset saavat leikkiseuraa ikätovereistaan. Toiminnalla vahvistetaan perheiden voimavaroja, tuetaan yhteisöllisyyttä ja tarjotaan varhaista matalan kynnyksen tukea arjen pulmiin. Avoimessa kohtaamispaikassa kävijät pääsevät myös itse suunnittelemaan ja järjestämään toimintaa.

Lue lisää ja katso Varsinais-Suomen avoimet kohtaamispaikat

Kehittämistyö

Lapsi- ja perhepalveluita kehitetään Varsinais-Suomessa aktiivisesti. MLL oli vahvasti mukana mm. LAPE-kärkihankkeessa, jossa lapsi- ja perhepalveluita uudistettiin vastaamaan paremmin lasten, nuorten ja perheiden tarpeita. Uudistuksen tärkeimmät tavoitteet olivat lapsen etujen ja oikeuksien ajaminen, vanhemmuuden tukeminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen. Hankekauden jälkeen työ jatkuu kuntien ja seutujen omissa LAPE-työryhmissä. MLL on tässä hyvä kumppani.

MLL puhuu myös yleisesti kolmannen sektorin toimijuuden puolesta mm. JärjestöSote 113 -hankkeen ja Perheet keskiöön -hankkeen kautta. Toteutamme monipuolista yhteistyötä Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n kanssa.

Piirimme toiminnassa on kehitetty lapsivaikutusten arvioinnin tueksi esimerkiksi Huomaa minut! -osallisuustyökalu. Huomaa minut! on osallisuustyökalu palautteen keräämiseen alle kouluikäiseltä lapselta. Työkalu on tarkoitettu selkeäksi työkaluksi perhekeskustoiminnan suunnittelun, arvioinnin ja seurannan tueksi sekä vanhemman ja lapsen välisen vuorovaikutussuhteen tukemiseksi. Lisäksi sen avulla on mahdollista tuottaa tietoa lapsivaikutusten arvioinnissa. Huomaa minut! -osallisuustyökalun avulla pyritään saamaan kaikkein pienimmänkin lapsen ääni kuuluviin häntä koskevan toiminnan kehittämisessä.

Tutustu Huomaa minut! -menetelmäoppaaseen:

Lisätiedot:

Katja Rippstein