Huomaa minut!

Huomaa minut! on osallisuustyökalu palautteen keräämiseen alle kouluikäiseltä lapselta. Osallisuustyökaluun kuuluu menetelmäopaskirja, lomakkeita, julisteita ja palautevihko.

Huomaa minut! -menetelmäopas on tehty sinulle, joka haluat ityökalun lapsen osallisuuden tukemiseen ja palautteen keräämiseen. Opas on tarkoitettu selkeäksi ja helpoksi osallisuustyökaluksi suunnittelun, arvioinnin ja seurannan tueksi. Osallisuustyökalu sopii moneen toimintaympäristöön, ja sen avulla on myös mahdollista tuottaa tietoa lapsivaikutusten arvioinnissa.

Lapsen ääni tulee kuuluviin

Huomaa minut! -osallisuustyökalun avulla on mahdollista tukea positiivista vanhemmuutta, vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta sekä vahvistaa lapsen asemaa asiakkaana. MLL:n avoimessa kohtaamispaikkatoiminnassa mm. Marakatissa on vuosia työskennelty sen eteen, että aivan pienenkin lapsen ääni tulisi kuulluksi toimintaa kehitettäessä. Tavoite on ollut haasteellinen, sillä pienen lapsen mielipiteitä on välillä vaikea tavoittaa. Osallisuustyökalua laadittaessa kehittämistyöhön otettiin mukaan pääasiassa vauvojen ja taaperoikäisten lasten perheitä.

Tällä hetkellä ehkäisevän työn toimintakenttä on muutoksessa. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman tavoitteena on muotoilla lapsiperheiden palvelut uudelleen niin, että ne jatkossa vastaisivat paremmin tulevaisuuden muutoksiin ja voitaisiin liittää mihin tahansa tulevaan organisaatiomalliin. Ottamalla käyttöön Huomaa minut! -osallisuustyökalun meidän aikuisten on helpompaa varmistaa, että pienen lapsen ääni tulee kuulluksi hänelle tarkoitettujen palvelujen kehittämistyössä.

Ota työkalu käyttöön: osallistu MLL:n koulutuksiin tai tilaa koulutus

MLL:n Varsinais-Suomen piirin etusivun kalenterista näet seuraavat perehdytyskoulutukset Turussa.

Voit myös tilata koulutuksen omaan yhteisöösi. Koulutuksessa opitaan, miten Huomaa minut! -osallisuustyökalun avulla tuetaan positiivista vanhemmuutta, vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta sekä vahvistetaan lapsen asemaa asiakkaana.

Osallistuja saa koulutuksesta Huomaa minut! -oppaan.

Kohderyhmä: Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset
Kesto: neljä opetustuntia
Hinta: 500 euroa + matkakulut ja mahdollinen päiväraha

Kehittämistyö

Menetelmäopas on kehitetty Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Varsinais-Suomen piirissä MLL:n mentalisaatioperustaisen toiminnan materiaalien pohjalta. Opas perustuu kehittämisperhekeskus Marakatissa tehtävään kehittämisyhteistyöhön. Marakatissa työskennellään yhdessä perheiden ja alle kouluikäisten lasten kanssa yhteistyössä Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, MLL:n Turun yhdistyksen sekä lukuisten muiden toimijoiden kanssa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustuksella.

Tilaa materiaaleja

Lue Huomaa minut! -opas täältä

Huomaa minut! -oppaita voi tilata MLL:n Varsinais-Suomen piirin infosta Perhetalo Heidekeniltä Turusta.

Piiritoimisto
Perhetalo Heideken, 2. krs