Vuoden 2020 lapsiystävälliset teot

10.12.2020

Vuoden 2020 aikana juhlittiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin 70-vuotisjuhlavuotta ja käynnistimme sen kunniaksi yhdessä paikallisyhdistysten kanssa kampanjan, jolla halusimme tuoda esille lapsiystävällisten tekojen merkitystä. 

Pyysimme ihmisiä ilmiantamaan meille esimerkillisiä varsinaissuomalaisia yrityksiä ja henkilöitä, jotka ovat arjessaan tehneet pieniä tai isoja tekoja lapsiystävällisemmän yhteiskunnan puolesta. Nyt vuoden lähestyessä loppuaan voimme ilolla paljastaa nämä kiitosta keränneet tahot! 

Kiitosta keränneet tahot


Janne Ketola, ylilääkäri, Laitila
"On toiminut kauan Laitilassa laitilalaisten lasten ja nuorten hyväksi, on tärkeää että sama ihminen pysyy pitkään lääkärinä. Ei hoida pelkästään oireita vaan pyrkii etsimään syitä oireisiin. Huomioi vastaanotolla koko perheen mutta eritoten lapsen. Ottaa hienosti kontaktin lapseen ja kertoo lapselle mitä milloinkin tutkii."


Minna Jalava, urheilujoukkue APU:n huoltaja, Aura
"Minna on urheilujoukkueen huoltaja, ja sen lisäksi kokonaisen urheiluseuran (Auran Palokunnan Urheilijat ry) "yleisnainen", joka tekee vapaaehtoistyötä. Minna kohtaa jokaisen lapsen yksilönä, lisättynä ainutlaatuisella kyvyllä muistaa jutut ja tapahtumat, mitä kukakin hänelle on kertonut. Minna saattaa olla monelle lapselle se YKSI aikuinen, joka aidosti kuuntelee!"


Hanna Vuori, yksityinen perhepäivähoitaja, Marttila
"Iloinen ja lämminhenkinen sekä lasten ominaispiirteet hienosti huomioiva ammattilainen. Touhuaa ja aktivoi lapsia monipuolisesti. Ja lisäksi lasten mielestä kaikin puolin paras :)"


Minna Salakari, projektipäällikkö, Turku
Minna vetää NIKO-projektia ja on osallistanut nuoria mukaan nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. "Some-vaikuttaja, inhimillinen, nuorille helposti lähestyttävä positiivinen ihminen."


Armi Jaakkola, kirjastonhoitaja, Lemu
"Joka kerta kun menemme kirjastoon, hän huomioi myös lapset. Hän juttelee lapsille kuin vertaisilleen. Hän pinoaa kirjoja tarpeeksi hitaasti pöydälle, jotta lapset saavat itse pakata kirjat rauhassa kassiin. Kyselee kuulumisia ja muistaa lasten nimet. Hän tulostaa molemmille lapsille omat kuitit, koska on huomannut, että kuitit ovat lapsilleni tärkeitä. Armi pitää myös innostuneesti avoimia satutunteja lapsille ja antaa heidän kuuntelun lisäksi sopivassa määrin osallistua satutuokioon. Uusia lastenkirjoja hankitaan ahkerasti kirjastoon. Tällaisia pieniä mutta erittäin arvokkaita tekoja lasten hyväksi. Lapset tulevat nähdyksi ja kuulluksi yksilöinä."


Taina Jurttila-Nurminen, kirjastonhoitaja, Marttila
"Taina huomioi kirjaston pienimmätkin asiakkaat ja pitää lasten ja nuorten kirjavalikoiman laajana. Kirjastossa on iso osasto lapsille ja lukupaikkakin. Myös lautapelejä ja pleikkari ovat käytettävissä. Taina huolehtii Marttilan lasten kulttuuritarjonnasta. Hän järjestelee teatteriesityksiä lapsille ja lastenkirjailijoiden vierailuja Marttilaan. Hän huolehtii siitä, että lapsetkin huomioidaan tapahtumatarjonnassa. Tainaa ei haittaa, jos lapset eivät ole hiljaa kirjastossa. Myös kaikkein pienimmille kirjojen lukijoille on varattu kirjoja, eikä Taina ole moksiskaan, jos lapset ovat lukeneet kirjoja hiukan kovakouraisemmin."


Johanna Heikkilä, Zumba-ohjaaja, Marttila
"Johanna vetää lasten (3-13-v.) zumba-tunteja Marttilassa. Lapset pitävät Johannasta paljon. Hän on iloinen ja ottaa lapset ihanasti vastaan tunnin alkaessa. Hän saa kaikki innostumaan ja mukaan liikkumaan. Lapset viihtyvät hänen tunneillaan. Hän muistaa myös kertoa vanhemmille aikataulumuutoksista yms."


Jenni Nurminen, paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, Marttila
"Jenni toimii aktiivisesti MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajan ominaisuudessa Marttilassa järjestäen säännöllistä viikkotoimintaa ja tapahtumia lapsiperheiden iloksi ja virkistykseksi."


Ulla-Maija, myyjä, Marttila
"Marttilan Salessa työskentelee myyjä nimeltä Ulla-Maija. Hän on ollut siellä todella KAUAN. Olemme monen Marttilalaisen kanssa keskustelleet siitä vuosien ajan miten uskomaton ja positiivinen asiakaspalvelija hän on. Aina rauhallinen tyyni ja ennen kaikkea HYMYILEE, ja on ystävälllinen aina myös lapsille – auttaa ja arvostaa ihan kuten aikuisia. Ulla-Maija kassalla tai hyllyjen välissä saa kyllä tartutettua jollain kummallisella kemialla hyvän mielen. Jotain taikaa hänessä on. Ei ole aikaa, päivää, tuntia, että hänellä olisi ”huono hetki” tai että ei olisi aikaa. Nyt 15 vuotiaat lapseni sanoivat monesti kaupasta tullessaan, siis jo kymmenen vuoden ajalta, että oli kiva täti taas kaupassa kassalla. Auttaa aina jos ei löydä jotain. Nyt he muistavat jo nimen ja muistelivat kuinka pikkutyttöinä kävivät karkki- ja jätskiostoksilla tai pikkkuostoksilla muistilapun kanssa, että Ulla-Maija oli aina niin iloinen ja huomaavainen ja auttavainen heitä kohtaan. Mikä upea malli jää aikuisesta lapselle ja arvokas mieli pienelle asiakkaalle. Hieno ihminen – hienoksi malliksi kaikille ja kaikenikäisille."


Ravintola Panini, Turku
"Lapsiystävälliset tilat: pöydät ovat väljästi ja rattailla mahtuu hyvin, sekä syöttötuoleja ym. on tarpeeksi. Ystävällinen palvelu ja lapsille saa omat lounasannokset."


Hope - Yhdessä ja Yhteisesti ry, Turku
"Olen monta vuotta ollut jo Hopen asiakas ja he tekevät kyllä äärettömän raskasta ja kallisarvoista työtä vähävaraisten lapsiperheiden vuoksi. Meidän perhe on Hopesta saanut valtavasti apua ja ilman heitä meidän lapset olisivat jääneet ilman harrastuksia, ilman uusia kouluteppuja, ilman ehjiä vaatteita. Hopen ansiosta lapsemme sulautuvat koulussa muiden joukkoon, eikä ainakaan vaatteiden tai harrastuksen puuttumisen takia tule kiusatuiksi."


Tyksin Lasten ja nuorten klinikka, Turku
"Tyksin henkilökunta tekee päivittäin työtä lasten oikeuksien ja lapsiystävällisyyden puolesta <3 Olimme menossa tutkimukseen ja lasta jännitti kovasti tuleva päivä. Meille soitti hoitaja etukäteen ja jutteli lapsen kanssa puhelimessa päivän kulusta, lapselle ymmärrettävällä kielellä. Kohtaaminen oli aito ja kiireetön ja helpotti hirmuisesti jännitystä."


TNSport, Somero
"Yritys ottaa aina kaikissa tapahtumissa myös lapset huomioon."


Liedon kirjaston Satusauna, Lieto
"Liedon kirjaston Satusauna on koonnut suuren joukon lapsia ja perheitä satujen äärelle jo vuosien ajan. Satusaunan lämmin tunnelma ja lapsia osallistava ote ansaitsee tunnustusta lapsiystävällisenä tekona. Satutunnille voi tulla aamulla, illalla tai päiväkotiryhmän kanssa, satupassi mukana tottakai. Välillä nalletkin on kutsuttu mukaan. Satujen kuuntelu ja niistä keskusteleminen tukee lapsen kielellistä kehitystä ja vuorovaikutustaitoja sekä antaa iloa päivään."


Loimaan seudun Osuuspankki, Loimaa
"OP on tukenut aktiivisesti paikallista lasten ja nuorten harrastus- ja yhdistystoimintaa. He mm. jakavat vuosittain erilaisia avustuksia ja stipendejä, jotta mahdollisimman moni paikallinen lapsi ja nuori voisi harrastaa ja saada iloa harrastustoiminnasta. Lisäksi he ovat aktiivisesti mukana monissa seutumme lasten- ja nuorten tapahtumissa hyvänä yhteistyökumppanina. OP on ollut myös MLL:n hyvä yhteistyökumppani jo vuosikymmenten ajan."


Pyhärannan kirjasto, Pyhäranta
"Pyhärannan kirjasto on erittäin lapsiystävällinen kirjasto. Siinä missä monessa kirjastossa pitää olla hiljaa, niin Pyhärannan kirjastossa järjestetään MLL:n perhekahviloita, johon osallistuvat lapset ja kylän ikäihmisiä. Lapset saavat leikkiä piilosta kirjastossa, soittaa pianoa ja leikkiä rauhassa. Pyhärannan kirjasto kyselee aktiivisesti ideoita paikallisilta yhdistyksiltä lasten toiminnan järjestämiseen ja tarjoaa tilat ja kehittelee mitä hauskempia tapahtumia lapsiperheille. Pyhärannan kirjasto on kylän lapsiperheiden olohuone."


M.Raittinen ky, Laitila
"Koulukuljetukset Raittisen kyydissä kulkevat mukavasti. Etenkin Kristiina Raittinen on tärkeä osa lastemme päivää. Kristiina pitää huolen lapsista ja etenkin niistä pienimmistä koululaisista. Pyörällä kaatuminenkaan ei enää tunnu niin pahalta, kun Kristiina tulee auttamaan."


Hiukset Tiia & Reeta, Laitila
"Parturi-kampaamo Hiukset Tiia & Reeta on perheille matalankynnyksen paikka. Tänne on ollut helppo mennä vauva kainalossa, kun en ole häntä voinut vielä laittaa hoitoon. He huomioivat äidin lisäksi myös vauvan ja ottavat tarvittaessa huomioon myös vauvan tarpeet. Heitä ei häiritse vaikka lapsen kanssa pitäisi mennä välillä vessaan. He kuuntelevat lasten toiveita ja pitävät heitä tärkeinä asiakkainaan."

Kiitokset kaikille ilmiannetuille, sekä myös muille, jotka ovat omilla pienillä ja suurilla teoillaan huomioineet myös lapset ja nuoret!