Ulkoilureitit, luontopolut ja retkipaikat

14.3.2022

Nyt reppu selkään ja retkeilemään!

Kevät koittaa ja aurinko sulattelee lumia parasta aikaa. Olemme yhteistyöllä koonneet perheille oppaan ulkoilureiteistä, luontopoluista ja retkipaikoista. <3 

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Toivottavasti tästä oppaasta on teille paljon iloa! 

Luontopolut paikkakunnittain


Turku 

Salo - Parainen seutu

Raisio - Naantali seutu

Kaarina - Piikkiö - Lieto - Marttila seutu

Paimio

Pöytyä - Säkylä - Eura seutu

Masku - Laitila - Uusikaupunki seutu

Forssa-Tammela-Somero seutu

Retkipaikat, joissa grilli tai laavu

Mikä voisi olla parempaa kuin vastapaistettu makkara, tofunakki tai vaahtokarkit nuotiolla! Tähän oppaaseen on koostettu reittejä, joissa on tulentekoon mahdollisuus. Kannattaa aina tarkistaa tarvitseeko ottaa omat puut mukaan, joissain kohteissa niitä on valmiiksi tarjolla! 


Vinkit tulentekoon ja muut muistettavat asiat, voi kerrata täältä! 

Tulenteko- ja grillauspaikat Turun seudulla

Ulkoilureitit rattailla

Pääseeks sin rattail?

Tänne on koottuna ratas- ja vaunuystävällisiä reittejä. Myös vinkit vaipanvaihtopaikoista otetaan ilolla vastaan!

Katariinanlaakson luontopolku

Aurajoen yläjuoksun retkeilyreitistö

Maskun Rivieralta lähtevä reitistö

Turun alueen kuntoradat 

Ruissalo: Saaronniemi 

Pähkinäpolku, Raisio (polttopuita on, omat sytykkeet kannattaa olla, rattailla pääsee hyvin ja parkkipaikka lähellä)

Timalipolku, Raisio

Paimio: Rivonmäen reitti Lähtöpaikalla urheilupuistossa on myös leikkipuisto.

Paimio: Hiekkahelmen ympäristö, Lampipolku (nuotiopaikka, sopii rattaille, puuvaja, vessat, lasten leikkipaikka) Katso tarkempi kuvaus Mameista. 

Paimio: Paimion parantolan alue, Parantolan polku (sopii rattaille, nuotiopaikka, laavu). Katso tarkempi kuvaus Mameista

Paimio/Piikkiö: Hevonpään laavu ja Vakkavuori (sopii rattaille, laavu, omat polttopuut mukaan). Katso tarkempi kuvaus Mameista. 

Lyhyet retkeilyreitit

Tähän on koottu lyhyempiä reittejä, joita voi kokeilla lasten kanssa. Reittien pituudet vaihtelevat 500 metristä noin kuuteen kilometriin. Kaikki reitit eivät sovellu rattaille, eli eivät ole esteettömiä. Otathan tämän huomioon. Rattaille sopivat reitit on julkaistu oppaassa erikseen. Ihanaa, kun pääsee lasten kanssa luontoon seikkailemaan! 

Kuuvannokka, Ruissalo 2 km (ei nuotiopaikkaa, rattailla mahdollista kulkea, kallioilla voi ihailla merta ja syödä eväitä) 

Ruissalo: Polut ja reitit Kasvitieteellisen puutarhan parkkipaikalta lähtevä reitti (kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan pääsy ilmainen) 

Halistenkoski ja Virnamäen luontopolku (Kotona ja kaupungilla -blogi) 1,5 km (Nuotiopaikka, omat puut mukaan)

Katariinanlaakson luontopolku 2 km (maasto helppokulkuinen, matkalla penkkejä, sopii rattaille, ei tulentekopaikkaa) 

Haunisten allas, Raisio 3,5 km (Reitin varrella on kaksi laavua, kaksi käymälää ja kaksi tulipaikkaa puuvajoineen. Alueella on myös täysimittainen 18-väylän frisbeegolfrata. Toiselle taukopaikalle on esteetön kulku n. 400 m parkkipaikalta.) 

Pikku-Kuuanvuori, Raisio 3,3 km (Pudotuksia, ei aivan pienimpien lasten kanssa hyvä, hyvä näköala ja laakeaa kalliota evästelyyn, ei nuotiopaikkaa)

Pähkinäpolku, Raisio 900 m (polttopuita on, omat sytykkeet kannattaa olla, rattailla pääsee hyvin, käymälä, parkkipaikka lähellä)

Naantali, Luonnonmaa: Kultarantakuru  (4 km, laavu, nuotiopaikka)

Pomponrahka 2 km (reitti kulkee pitkospuilla, joten rattailla hankala, reitillä on eväspaikka, muttei grillauspaikkaa) 

Kuhankuono, Savonjärvi 6km 

Kurjenrahka: Karpalopolku  2 km, Vajosuon lenkki 3 km (Matkalla laavuja kaksi nuotiopaikkaa) tai Savojärven kierros 6 km (Kurjenpesällä luontotupa, vesipiste, keittokatos ja kuivakäymälä, oma wc-paperi mukaan) 

Kaarina: Vaarniemen laavu ja näkötorni (laavu, puut kannetaan mäen alta, ei sovellu rattaille)

Tammireitit: Piikkiön Linnavuori 4km (laavu, polttopuita on, maasto vaihteva ja mäkinen, pääsee rattailla)

Tuorlan lasten luontopolku 500 m (Omat puut mukaan. Pääsee vaunuilla.)

Kuusiston piispanlinnan rauniot 3,2 km (Tulentekopaikka rannassa, puita on varastossa, wc ja kahvila kesäisin) 

Parainen: Luontopolut Lemlahti: Puolukkapolku 1,3 km, Mustikkapolku 2,8 km

Nautelankoski, Lieto  1,5 km reitti (1,5 km per puoli eli 3 km, matalan veden aikaan saattaa päästä kiertämään myös ympäri. Ei sovi rattaille, ei grillauspaikkoja. Koski ja sen miljöö on kuitenkin mielenkiintoinen kohde.)

Retkipaikka: Paimion luontopolku (4-5 km, laavu. Vaihtelevaa maastoa ja nähtävää: pitkospuita, pirunpeltoa, näkötorni, iso uudehko laavu, silta, korsu jne.) 

Paattisten luontopolku 1,8 km (laavu, omat puut mukaan, ei sovi rattaille, eli ei sovi esteettömyyttä vaativalle) 

Marttilan korven eräreitistö (laavu)

Taalintehdas, Senatsbergenin luontopolku 6,3 km (näkötorni ja laavu, lisää tietoa löytyy myös täältä Retkipaikka: Senatsbergetin luontopolku

Teijon reitit Teijon kansallispuisto (vessat, vesipiste, uimapaikat, grillipaikat)

Teijo: Totin luontopolku 1,3 km (helpohko reitti aloitteleville, perheille ja ryhmille. Matkalla on portaita. Pieneen Kalasuntin saareen pääsee köysilossilla ja sieltä löytyy kaksi laavua ja nuotiopaikka.)

Tarvasjoen luontopolku 1,5 km (avotulen teko kielletty, reitti ei sovi liikuntaesteisille)

Taivassalo: Hakkenpään luontopolku 5,5 km (laavu)

Vehmaa: Tummamäen luontopolku 1,6 km (Reitin varrella on näköalalava, taukokatos ja laavu nuotipaikkoineen sekä kuivakäymälä. Pysäköintipaikalta laavulle on n. 150 m.)

Parhaat maisemat ja valokuvauksillisimmat reitit

Kaipaatko henkeäsalpaavia maisemia, luonnon kauneutta tai sisältöä someen? Tästä listasta löydät vinkkejä kuvauksellisimmista kohteista, parhaista auringonlaskuista ja romanttisimmista piknik-paikoista. <3

Kulttuurikuntoile ja koe uusia elämyksiä!

Kyllästyttääkö tutut maisemat? Joskus auttaa se että katsoo tuttujakin paikkoja uusin silmin. Kaipaatko historian havinaa, esihistoriallisia muistomerkkejä, haluat lähteä seikkailemaan Aurajoen yläjuoksulle tai luolaseikkailuun? Tässä on vinkkejä vaihtelunhaluisille!

Turku.fi: Kulttuurikuntoulureitit

Ruissalon kulttuurikuntoilureitti

Liedon Vanhalinna

Kansallisen kaupunkipuiston Aurajokilaakson alueesta on valmistunut uusi kaupunkiretkeilykartta, joka esittelee alueen kulttuuria ja luontoa Aurajoen yläjuoksun kaupunkiretkeilykartta

Retkeilyreitti kattaa seuraavat alueet: Koroinen, Aurajoentie, Räntämäki, Halistenkoski, Virnamäen historiallinen alue, Nummenranta, Nummen kylä, Ylioppilaskylä ja Kuralan Kylämäen kulttuurivirkistysalueen maalaismiljöineen

Karttaan on merkitty lapsiperheitä ajatellen leikkipuistot, ulkokuntoilulaitteet, pysäköinpaikat, Föli-pysäkit, yleiset wc:t sekä nuotiopaikat. Näissä kohteissa kannattaa ottaa omat puut mukaan! 


Luolat Turun Seudulla

Retkipaikka: Luolavuoren luola 

Ryövärinholman Ryövärinluola, Kaarina

Härmälän rotko, Masku

Luolamiehen blogi: Varsinais-Suomen luolat (Näitä ei ole vielä testattu, joten huomioithan turvallisuuden. Luolat eivät sovellu pienille lapsille tai esteettömyyttä vaativille!