Piiri kiitti ukrainalaisia auttaneita Perheiden päivänä

13.5.2022

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kiittää Perheiden päivän 15.5. kunniaksi tänä vuonna ukrainalaisia perheitä auttaneita henkilöitä. Kiitokset menevät Turkuun, Kaarinaan, Paimioon, Ruskolle, Naantaliin, Paraisille, Saloon, Somerolle, Vehmaalle ja Loimaalle. Ukrainalaisia perheitä on autettu Varsinais-Suomessa monin keinoin lemmikkien kautta avustuksiin ja pelastusoperaatioihin asti.

Turku

Piirihallituksen jäsen Minna Koivurinta antoi kiitoksen turkulaiselle lääkärille ja eläinlääkäriksi valmistuvalle Ulriika Sundellille, joka on perustanut täysin vapaaehtoisten varassa toimivan Inno Ukraine -vastaanottokeskuksen Turkuun, jonne ukrainalaiset voivat tulla lemmikkiensä kanssa. 

Turkuun Inno Ukraine -vastaanottokeskuksen ukrainalaisille pakolaisille ja heidän lemmikeilleen perustanut Ulriika Sundell ja MLL:n V-S piirin piirihallituksen jäsen Minna Koivurinta.

Kaarina

Piirihallituksen puheenjohtaja Jussi Mertsola kiittää kaarinalaista Lea Leiwoa ukrainalaisten auttamisesta. Lea toimii Kaarinan SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä ja on ”arjessa” vastuuhenkilönä sen Terveyspisteessä.

Lea on tiimeineen organisoinut huonekalut ja muut tarvikkeet 15 turvapaikka-asuntoon Kaarinassa. Asuntoihin on muuttanut äitejä, lapsia ja muita sukulaisia useammassa sukupolvessa.

Lea Leiwo toimii Kaarinassa SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä ja on tiimeineen organisoinut huonekalut ja muut tarvikkeet 15 turvapaikka-asuntoon Kaarinassa.

Paimio

Paimiossa toimiva vapaaehtoisrinki saa myös kiitosta piirihallituksen Johanna Kourusuolta. Vapaaehtoiset alkoivat pikaisesti kehittämään ja koordinoimaan lahjoituksia Paimioon saapuville ukrainalaisille. 

Vapaaehtoiset saivat keskustasta liiketilan, jossa pitävät "ukrainakauppaa", jossa raha ei liiku vaan ukrainalaiset saavat ottaa lahjoitetuista tavaroista, mitä tarvitsevat.

Paimion vapaaehtoisrinki sai keskustasta liiketilan, jossa he pitävät "ukrainakauppaa" eli raha ei liiku vaan ukrainalaiset saavat ottaa lahjoitetuista tavaroista, mitä tarvitsevat. Kuvassa piirihallituksen Johanna Kourusuo ja vapaaehtoisringin Anne Sointu.

Rusko

Ruskon Heikkilän tila ja sen emäntä Johanna Suokivi saavat kiitosta piirihallituksen jäseneltä Marika Laaksoselta, sillä kriisin alettua Suokivi on mahdollistanut työntekijöiden perheiden tulon Suomeen ja organisoinut avustuslähetystä, joka vietiin suoraan avun tarvitsijoille Ukrainaan. Tilalla asuu ukrainalaisia lapsiperheitä.

Ruskon Heikkilän tilan emäntä Johanna Suokivi. Tilalla on tällä hetkellä 21 ukrainalaista työntekijää.

Naantali

Naantalista kiitosta saivat rymättyläläiset kentänhoitajat Markus Luotonen, Marko Urpolahti, Tomi Paassilta ja Joni Möttönen, jotka lahjoittivat yhteisistä kentän talvihoitorahoistaan 1000 euroa, joilla hankittiin muun muassa särkylääkkeitä ja tarpeellisia arkipäivän tavaroita, lapsille muun muassa värityskirjoja, värikyniä ja pehmoeläimiä. Tavarat toimitettiin Pernon Hövelissä asuville pakolaisille.

Parainen

Paraisten juustokaupan yrittäjä Daniel Lindström saa myös kiitosta piirihallituksen Jan Söderholmilta. Lindström on järjestänyt Paraisilla apua Ukrainasta tuleville pakolaisille.

Kuvassa piirihallituksen Jan Söderholm ja Daniel Lindström, joka on majoittanut kotiinsa Paraisille ukrainalaisen äidin ja tämän kaksi tytärtä.

Salo

Salolaiset Mikko Virtanen, Johannes Nuotio ja Timo Lehtonen saavat myös kiitosta piirihallituksen Anne Himbergiltä isosta avustus- ja pelastusoperaatiosta, jossa lähes 30 ukrainalaista pääsi miesten kyydillä Suomeen. 

Kolmikko matkusti Puolaan Chelmin kaupunkiin avustusjärjestön logistiikkakeskukseen viemään avustustarvikkeita, kuten lääkkeitä ja ruokaa, sotaa paenneille ukrainalaisille. Sitten he ajoivat Varsovaan hakemaan kyytiläiset, jotka pääsivät heidän kyydeillään pakoon Suomeen. Monet tulivat Salon seudulle, koska heillä on siellä perhe tai muita tuttuja.

Kuvassa vasemmalta Timo Lehtonen, Mikko Virtanen ja Johannes Nuotio.

Somero

Piirihallituksen Aulis Kankare kiittää Somerolla ukrainalaisten opetuksesta vastaavia Juliia Topchiita ja hänen työparinaan toimivaa Maarit Laurentoa. Opetus on nyt käynnissä 12 lapselle.

Topchii ja Laurento ovat saaneet hyvin lyhyessä ajassa järjesteltyä sekä suunniteltua ukrainalaisten perusopetuksen Somerolle. Topchii toimii etenkin myös muutoin tarvittaessa tulkkina ja on ollut myös virkatyönsä ohessa perheiden apuna

Opettajat (vas.) Maarit Laurento ja (oik.) Julia Topchii ovat tehneet loistavaa työtä ukrainalaisten maahanmuuttajien nuorten opetustyössä Somerolla. Keskellä naisia kiittänyt Aulis Kankare MLL:n V-S piirin piirihallituksesta.

Vehmaa

Piirihallituksen jäsen Marika Runola kiitti Vehmaalta Jorma Blombergia, joka organisoi Ukraina-apua vanhaan liiketilaan. Blomberg on ollut melkein päivittäin avaamassa ovet liiketilaan ja ottanut siellä lahjoituksia vastaan.  Myös lähikunnan ukrainalaiset ovat saaneet hakea liiketilasta tarvittavia tavaroita, isompia sekä pienempiä huonekaluja.

Loimaa

Piirihallituksen Raisa Kankaanpää kiittää Leena Vanha-Juhetta, joka on ottanut ison organisointivastuun ukrainalaisperheiden hyväksi järjestetyssä keräystoiminnassa Loimaalla. 

Vanha-Juhe on ollut toiminnassa mukana suurella sydämella. Hänen apunaan vapaaehtoisina ovat lisäksi toimineet muun muassa jo aiemmin paikkakunnalle muuttaneet ukrainalaisperheet.

Vaate-, lelu- ja kodintarvikekeräyksen on mahdollistanut muun muassa tilojen käyttäminen Loimaan evankelisella kansanopistolla.

Loimaalla vapaaehtoisena toimiva Leena Vanha-Juhe on vastannut isosti ukrainalaisperheiden auttamisesta materiaalisesti.